Konya’yı kim kurtardı?
Osmanlı dönemi. 1467’de şehir kalıcı Osmanlı yönetimine girdi. Sultan II. Mehmed Konya’yı fethederek Karamanoğlu’nun yönetimine son verdi.
Konya’nın önemi nedir?
Anadolu’da Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti’nin başkenti olan ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslam medeniyetine ait yüzlerce eserin bulunduğu, çok sayıda İslam alimi ve mutasavvıfının yetişip yerleştiği önemli bir yerdir.
Konya olayları nelerdir?
Kudüs Mitingi veya 6 Eylül Konya Olayları, İsrail Parlamentosu’nun Kudüs’ü başkent ilan etmesinin ardından 6 Eylül 1980’de Konya’da gerçekleşen protesto ve şiddet olaylarıdır.
Atatürk Konya’ya neden ceza verdi?
Şehre sırtı dönük heykel İki kez patlak veren ve zorlukla bastırılan Konya ayaklanması, bu şehrin kara listeye alınmasına yol açtı. Türkiye’nin en büyük ili Konya’da olmasa da; Konya gibi büyük şehirlerde sivil havaalanları bulunmaktadır. Ayrıca Konya’da neredeyse hiç devlete ait fabrika bulunmamaktadır.
Konya’nın eski adı ne?
Bizans kaynaklarında “Tokonion” olarak geçen şehrimize atfedilen diğer isimler ise şunlardır: “Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia…” Arapların Kuniya dediği güzel şehrimizin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar değişmeden gelen bir ismi var: Konya…
Atatürk Konya hakkında ne dedi?
Atatürk, çeşitli temaslarda bulunduktan sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Celaleddin Arif’e Konya’daki durumla ilgili bir telgraf çekti. “Konya’daki durumu tatmin edici buldum. “Halk aydınlandı ve kötü niyetli kişilerin sözlerine aldananlar artık hatalarını anladılar ve doğru yola geldiler.”
Konya hangi ilden ayrıldı?
Konya Vilayeti bir Osmanlı vilayetidir. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Karaman Vilayeti’nin kaldırılmasıyla kurulmuştur.
Konyalı olayı ne demek?
Konya Ayaklanması, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’na karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet’in isminden dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir. Ayaklanma bastırılmıştır.
Konya isyanını kim çıkardı?
1883 yılında Konya’nın Alibeyhüyüğü kasabasında doğdu. Yunanlılara karşı bir çete kurmasına rağmen Kurtuluş Savaşı taraftarı değildir. 2 Mayıs 1920’de 500-600 adamıyla Konya’nın Çumra kasabasına girerek Konya Ayaklanması’nı başlattı ve birçok Kuva-yi Milliye taraftarını öldürdü.
Bozkır isyanı neden çıktı?
Özet: Kurtuluş Savaşı sırasında Kuva-yı Milliye hareketine karşı gelişen ve diğer ayaklanmalara örnek olan Bozkır Ayaklanmaları, Kuva-yı Milliye’nin Anadolu’da hızla yayılmasından rahatsız olan Damat Ferit Paşa ve yandaşlarının bir örgütlenmesi olarak ortaya çıkmıştır.
Atatürk ne yasakladı?
ATATÜRK, Sarayburnu’nda duyduğu kötü bir müzik grubunun etkisinde kalarak, “Bu müzik bizim coşkumuzu anlatmaktan uzaktır.” demiş, sözleri yanlış anlaşılmış ve radyodan Türk müziği kaldırılmıştır.
Atatürk neleri yasakladı?
Atatürk’ün DevrimleriAtatürk’ün Devrimleri. Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922) Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923) Hilafetin Kaldırılması (3 Mart 1924) Medeni Kanun’un Kabulü (17 Şubat 1926) Mezheplerin Kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması (30 Kasım 1925) Laikliğin Kabulü (30 Kasım 1925) (1928-1937)Diğer makaleler…
Atatürk hangi illere gitmedi?
Atatürk’ün gidemediği iller de vardı: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis’in yanı sıra o dönemde Bartın, Karaman ilçeleri veya daha sonra kurulanlar: Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Moğollar Konya’yı aldı mı?
Selçuklu hanedanı kendi iç çatışmasıyla boğuşurken Moğollar Anadolu’yu istila etmekten çekinmediler. Büyük yıkımlara yol açtılar ve Türk halkının tepkisini çektiler. Bu duruma ilişkin şikâyetler uzun sürmedi. Türkmenler en şiddetli tepkiyi Cimri Ayaklanması ile gösterdiler ve Konya’yı fethettiler.
Konya ayaklanmasını kim çıkardı?
1883 yılında Konya’nın Alibeyhüyüğü kasabasında doğdu. Yunanlılara karşı bir çete kurmasına rağmen Kurtuluş Savaşı taraftarı değildir. 2 Mayıs 1920’de 500-600 adamıyla Konya’nın Çumra kasabasına girerek Konya Ayaklanması’nı başlattı ve birçok Kuva-yi Milliye taraftarını öldürdü.
Konya’yı kim fethetti?
Selçuklu hükümdarı Süleyman Şah tarafından fethedilen Konya, kuruluşundan sonra Anadolu Selçuklu devletinin yönetimi altına girdi. 1074 yılında kurulan ve başkenti İznik olan Anadolu Selçuklu devleti, Birinci Haçlı Seferi sonunda İznik’i kaybedince başkent Konya’ya taşındı.
Konya kim tarafından işgal edildi?
Bu doğrultuda 1831 yılı sonlarında oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusunu Akka’ya gönderdi. Osmanlı kuvvetlerine karşı önemli başarılar elde ettikten sonra İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu ilerleyerek Konya’yı işgal etti.