Konya ismi nereden gelir?
Konya isminin “kutsal temsil” anlamına gelen “ikon” sözcüğünden geldiği iddia edilmektedir. Bu konuda farklı anlatılar bulunmaktadır. Bunlardan biri; şehre musallat olan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt dikilir ve üzerine olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıtın adı “İkonion”dur.
Konya ne zaman Konya oldu?
Günümüzde Konya, 40.813,52 km²’lik yüzölçümü ve 2 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli şehirlerinden biridir. 1989 yılında metropol statüsüne kavuşmuştur.
Konya’nın kurucusu kimdir?
“Konya’nın Kurucusu; “Kazım Ağa”
Konyada eskiden kimler yaşadı?
Konya’nın yerleşim birimi olarak tarihi gelişimini etkileyen medeniyetler. 1. yüzyıl: Hitit medeniyeti. 1. yüzyıl: Frig ve Kimmer medeniyeti. 1. yüzyıl: Lidyalılar. 1. yüzyıl: Pers medeniyeti. 1. yüzyıl: Makedonlar. 1. yüzyıl: Roma medeniyeti. 7. yüzyıl: Sasaniler ve Müslüman Araplar.Diğer makaleler…
Konya Araplar ismi nereden gelir?
Emeviler döneminde geçiş yolu görevi gören Konya, 723 yılında Araplar tarafından kısa bir süre fethedilmiş ve bölgeye az sayıda Arap yerleşmiştir. Bu nedenle Hacı Hasanbaşı’ndan Jandarma Komutanlığı’na kadar olan bölge kaynaklarda “Arap” olarak anılmaktadır.
Osmanlı’da Konyayı kim fethetti?
1465 yılında Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet tarafından ortadan kaldırılmış ve Konya Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında Karaman Eyaletini 4. vilayet olarak kurmuş ve Konya şehrini merkez yapmıştır.
Konyalılar yörük mü?
Selçuklular döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Konya’dan geldikleri için Makedonya’da yaşayan yerel halk tarafından “Konyar” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Anadolu’da hala yaşayan yerel halk tarafından “Yörük” olarak adlandırılıyordu. Oğuzlar Makedonya’ya “Yörük” adıyla geldiler.
Konya hangi ilden ayrıldı?
Konya Vilayeti bir Osmanlı vilayetidir. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Karaman Vilayeti’nin kaldırılmasıyla kurulmuştur.
Konya olayı nedir?
Konya Ayaklanması, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’na karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet’in isminden dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir. Ayaklanma bastırılmıştır.
Konya’yı kim kur?
Daha sonra Karamanoğulları Beyliği’nin en büyük şehri olarak Karamanoğulları’nın yönetimine girdi. 1465’te Karamanoğulları Beyliği’ni ortadan kaldıran Fatih, 1470’te Konya merkezli Karaman Eyaleti’ni kurarak Rûmeli (Sofya), Anadolu (Kütahya) ve Rûm (Tokat) eyaletlerinden sonra imparatorluğun dördüncü eyaleti oldu.
Konya’nın ünvanı nedir?
1987 yılında çıkarılan 3399 sayılı kanunla Konya’ya büyükşehir statüsü verildi.
Konya Türkiye’nin yüzde kaçı?
2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Konya ilinin nüfusu 2.320.241 kişi olup, nüfus 85.372’dir.
Konyada ne ünlü?
Mevlana Müzesi ve Türbesi. Meram Bağları, Sille Köyü, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Karatay Müzesi, İnce Minare Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Kurtuluş Savaşı Şehitleri Anıtı.
Konya’da en çok nereli?
Konya’da en fazla nüfusa 52 bin 466 kişi ile Karamanlılar yaşarken, en az nüfusa sahip olan kesim ise 157 kişi ile Yalovalılar oldu.
Konya’da hangi beylikler vardı?
Konya M.Ö. 4. yüzyılda Frigyalıların, daha sonra Lidyalıların egemenliğine girdi. M.Ö. 2. yüzyılda Persler. Büyük İskender Seleukoslar ve Bergama Krallığı tarafından işgal edildi. MS.
Konya’nın resmi adı nedir?
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehrin ve bölgenin diğer isimleri şunlardır: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia… Araplar şehrin ismini Kuniya olarak değiştirmişler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bu isim Konya olmuştur. Şehir bugün hala Konya ismini taşımaktadır.
Konyalılar yörük mü?
Selçuklular döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Konya’dan geldikleri için Makedonya’da yaşayan yerel halk tarafından “Konyar” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Anadolu’da hala yaşayan yerel halk tarafından “Yörük” olarak adlandırılıyordu. Oğuzlar Makedonya’ya “Yörük” adıyla geldiler.
Konya’ya özel isim mi?
Coğrafi Adlar: Deniz, okyanus, göl, akarsu, boğaz, geçit, dağ, tepe, ova ve plato gibi her coğrafi şekle verilen benzersiz adlar özeldir. Akdeniz, Manş Denizi, Pasifik Okyanusu, Van Gölü, Fırat, Ağrı Dağı, Erciyes, Himalayalar, Konya Ovası, Boğaziçi vb.
Eski Konya neresi?
Eski Konya Yerleşimi: Sille Köyü, Konya, Türkiye – Tripadvisor.