Karadeniz’de hangi Türk boyu var?
Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Trabzon Türkleri hangi boydan?
Fatih döneminde Oğuzların Avşar boyundan gelen Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleştirilmiştir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde hem Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri’nin hem de Çepni Türkleri’nin etkili olduğu dikkat çekmektedir.
Çepniler laz mıdır?
Bugün bu bölgede Lazca konuşan hiçbir köy olmamasına rağmen, bölge Çepni Türklerinin yaşadığı ve hatta Osmanlı döneminde bölgenin adının “Çepni” olduğu göz önüne alındığında, bölge halkını sanki Laz etnik grubuna aitmiş gibi düşünmek çok yanlış bir yaklaşımdır.
Karadeniz’e Türkler nereden geldi?
Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan Kıpçakların bir kısmı, 1124 yılında Selçuklular tarafından fethedilen Çoruh Vadisi’ne yerleştiler. Kıpçaklar buradan batıya doğru yayılmaya başladılar ve küçük gruplar halinde Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu çevresine göç ettiler.
Karadeniz’in soyu nereden gelir?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını şekillendiren iki büyük göç hareketinden biri Kıpçaklaşmış Çepniler tarafından gerçekleştirilirken, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çepnilerin atası kimdir?
Çepniler eski bir Türk kabilesidir ve soyları Oğuzların Uçoklar kolundan Gök Han’ın dördüncü oğlu “Çepni”ye kadar uzanmaktadır. Gök Han, Türk dünyası için önemli bir tarihi figürdür.
Trabzonluların kökeni nereye dayanıyor?
Trabzon İmparatorluğu’nun nüfusunun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşamış Kafkas kökenli Tzanlar (Lazyalılar) oluşturuyordu. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti Krallığı (Lazistan)” olarak adlandırılmıştır.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C., 1988–1995. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Karadenizliler çepni mi?
Çepni kültürü bölgede hala yaşıyor. Doğu Giresun’da ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni deniyor. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü deniyor. Ayrıca taşlar üzerinde Çepni damgaları ve Çepni halıları da var.
Samsun hangi Türk boyundandır?
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökeni büyük ölçüde Oğuz boylarına dayanmaktadır. Çepni, Alayuntlu, Bayındır, Çavuldur, Yüreğir ve Karkın boyları gibi birçok Oğuz boyu bölgeye gelip yerleşmiştir.
Lazlar Türk kökenli mi?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Rize Çepni mi?
Özellikle Rize ili ve çevresinde çok sayıda Çepni yaşamaktadır. Rize ili ve çevresinde sadece Türkçe konuşulmasının sebebi ise bu yoğun Çepni yerleşimidir.
Çepni Türkleri Alevi mi?
Çepniler aslen Alevi-Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmişlerdir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Rize hangi Türk boyundandır?
o RİZE, o ATİNA (Hemşin ilçelerini de kapsar), o LAZLUK (Ardeşen, Vitçe/Fındıklı, Arhavi, Hopa’yı kapsar) Turabzon’a bağlı üç ilçe olarak gösterilmektedir. “Bornak” adlı köy ve Trabzon ve Rize’deki (Hemşin) yayla da vezirlerin çıktığı Akkoyunlu kolundan ve buraya yerleşen koldan kaynaklanmaktadır.
Trabzon kökeni nedir?
Şehrin bilinen en eski yerleşim kalıntıları, Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında düzensiz, yüksek bir masa biçimindeki bir alanda keşfedildi. Bu nedenle Trabzon adının, masa veya trapez anlamına gelen eski Yunanca “trapezos” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Rizeliler hangi Türk boyundan?
11. yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Kıpçaklar, Anadolu’nun birçok bölgesine yerleştiler. Bu göç dalgasının bir parçası olarak, Kubasar ailesi ve takipçileri 1195’te Çoruh Vadisi’nden Rize ve Trabzon bölgesine göç ettiler. Kubasar ailesi en önemli Kıpçaklardan biridir.
Çepni Türkleri nereden geldi?
Türkmenlerin Anadolu’ya ikinci kez büyük sayılarda gelmesi, 1220’lerde başlayan Moğol istilası sırasında oldu. Moğolların tetiklediği bu ikinci göç dalgasının bir sonucu olarak, büyük bir Hepni grubunun Anadolu’ya geldiği bilinmektedir.
Trabzonlular Kıpçak mı?
Günümüzde Müslümanlığı kabul etmiş ve antropolojik olarak Kuman ve Kıpçak özelliklerini taşıyan Türkler, özellikle Artvin, Rize ve Trabzon’da çoğunluğu oluşturmaktadır (Tellioğlu 2005: 9).
Samsun hangi Türk boyundandır?
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökeni büyük ölçüde Oğuz boylarına dayanmaktadır. Çepni, Alayuntlu, Bayındır, Çavuldur, Yüreğir ve Karkın boyları gibi birçok Oğuz boyu bölgeye gelip yerleşmiştir.